Kulak Damlaları
Kulak damlaları, birçok kulak hastalığında kullanılabilir. Farklı dozlarda kullanılabilir ve farklı etken maddelere sahip olabilirler.
Kulak damlaları, bazı kulak hastalıklarının gelişmesini önlemek amacıyla veya hastalıklar oluştuktan sonra tedavi amacıyla kullanılabilir. Bazıları hazır damlalar halindedir, bazıları eczacı tarafından hazırlanırlar.
Kulak kirlerini yumuşatmak için yağlı (gliserinli) damlalar kullanılabilir (Şekil 1). Kulak kirlerini çözmek amacıyla birçok kimyasal bileşimden yararlanılabilir. Bu damlaların fiyatları değişiklik göstermektedir ancak genel olarak ucuzdurlar.
Şekil 1. Dış kulak kanalında birikmiş kulak kiri.
Muayene olmadan kulak kirinden şüphelenip eczaneden damla almak doğru olmayabilir. Bazı kimseler kulak zarının delik olduğundan haberdar olmayabilirler. Eğer kulak zarı delik ise, bu kullanılacak damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabilir, uygun biçimde kullanılmazsa enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Dış kulak ve müzmin (kronik) orta kulak enfeksiyonlarında tedavi amacıyla antibiyotikli kulak damlaları kullanılabilir. Kulak damlalarının kullanılma miktarı ve kullanılma biçimi ilacın etken maddesine, kulağın yapısına (anatomisine), enfeksiyonun şiddetine ve doktorun muayene bulgularına göre farklılıklar gösterebilir. Bu tür kulak enfeksiyonlarında antibiyotiğin sadece damla olarak kullanılması, ağızdan veya enjeksiyonla kullanılmaması sayesinde birçok olası yan etkinin önüne geçilir. Kulak hastalıklarında antibiyotik kullanımı ile ilgili olarak web sitemizde (www.onurcelik.com) bulunan “Kulak Enfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanımı” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Kulak kanalında veya kepçesinde egzema veya benzeri alerjik hastalıklar görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda içinde kortizon bulunan damlalar önerilebilmektedir.
Kulak damlalarının kullanılması
Kulağa damlalar uygulanmadan önce damlayı damlatacak olanın ellerinin temiz olması gerekir. Sonrasında kulağa uygulanacak olan damlalar ve eğer varsa, bunların uygulanmasını sağlayacak aletlerin hazırlanması gerekir. Şişeyi açmadan önce çalkalamak gerekebilir. Bunun için ilaç kutusundan çıkan bilgilendirme yazısını (prospektüs) okumanız önerilir. Buzdolabından çıkarılmış soğuk bir damlanın kulağa damlatılması hiç uygun bir davranış değildir. Şiddetli baş dönmesine, hatta bayılmaya yol açabilir.
Damlanın damlatılacağı kulak tavana bakacak şekilde baş yana yatırılır, kulak kepçesi arkaya ve yukarı doğru çekilir, önerilen miktarda damla damlalık ile kulağa damlatılır (Şekil 2). Doktor ayrıca bir uyarıda bulunmadıysa, tercihan 5-10 dakika o pozisyonda beklenir ki damla iyice nüfuz etsin.
Şekil 2. Kulağa damla damlatılması.
Kulak damlaları oldukça güvenli ve etkili ilaçlardır. Kana karışıp tüm vücuda yayılmazlar; sadece kulakta etkili olurlar. Eğer kulak damlası kullandıktan sonra yolunda gitmeyen olaylar (örneğin işitme kaybı, kulaktan kan gelmesi, baş dönmesi) olursa doktorunuza tekrar başvurmanız önerilir.