Alerji Kulağı Etkiler mi?
Alerji normal insanlarda herhangi bir soruna yol açmayan yenilen ya da solunan bazı maddelerin bazı insanlarda yol açtığı aşırı bir bağışıklık tepkisidir. Bu tepkinin bir sonucu olarak kan dolaşımına, istenmeyen bazı belirti ve bulgulara neden olan, bazı kimyasal maddeler salınır. Alerjinin istenmeyen bu belirti ve bulguları burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, kulakta dolgunluk hissi, deri döküntüleri, solunum sıkıntısı hatta astma, bazen de orta kulak boşluğunda sıvı birikimidir. Alerjinin aynı zamanda Meniere hastalığı ve koklear hidrops, otoimmün iç kulak hastalığı gibi işitme kaybına ve denge bozukluklarına neden olan diğer bazı kulak hastalıklarında da katkı sağlayan bir etken olduğu düşünülmektedir.
Alerjinin tedavisi için alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak ve antihistamin, kortizonlu burun spreyleri, burun tıkanıklığını giderici ilaçların kullanılması uygun seçeneklerdir. Bu önlem ve tedavilerle kontrol altına alınamayan hastalarda aşı tedavisi denenebilir.
Metal Alerjisi
Kulak piercing ya da küpe için delindiğinde en azından 6 hafta süreyle yaptırılırsa ya da metal küpeler takıldığında kaliteli bir metalden yapılmış küpe kullanılmalıdır. Başka türlü metaller kullanıldığında bu maddelere karşı aşırı duyarlılık gelişebilir. Bazı insanlar ise bu 6 haftalık sürede saf altından, platinden ya da gümüşten küpeleri bile kullansalar başka metallere karşı aşırı duyarlılık veya alerji gelişebilmektedir. Bu alerjik tepki bazen yıllarca artış gösterebilmektedir. Özellikle de nikele karşı, daha önceden hiçbir sorun yaşamamış olsalar bile, bu alerji gelişebilmektedir. Kulakta kaşıntı, acıma hissi, kızarıklık, pullanma, kanama oluşabilir. Bunlar olurken metal kulaktan çıkarılmayacak olursa enfeksiyon da gelişebilir. Bu durum çok dikkatli bir tedaviyi gerektirir ve bazen çok ciddi şekil bozukluklarına da neden olabilmektedir.
Diğer Alerjilerin Kulağı Etkilemesi
Herhangi bir alerjinin geliştiği bir kişide kulak değişik mekanizmalarla etkilenir. Kulağın herhangi bir kısmında enfeksiyon gelişebilir. Bu enfeksiyon tekrarlamalar gösterebilir. Basınç artışı, denge bozukluğu oluşabilir; hava ile dolu olması gereken boşluklarda sıvı birikimi olabilir. Kaşıntılar nedeniyle tahriş olan yerlerden doku içine giren mikroplarla enfeksiyon gelişebilir ve bu enfeksiyonlar bazen kulakta kalıcı hasarlara neden olabilir.
Deri Alerjileri ve Kulak
Egzama gibi birçok deri alerjisi kulağı etkileyebilir. Kaşıntı hissine kaşı direnmek ve kulak çöpü veya sivri aletlerle kulağı kaşımaktan kaçınmak önemlidir. Çünkü kulağı kaşımak enfeksiyon riskini artırır ki bu durum kulaktaki problemleri belirgin biçimde kötüleştirebilir. Böyle durumlarda kulağı kaşımamak kaşıntı hissini azaltan ilaçların kullanılmasıyla mümkün olabilmektedir. Doktorun önereceği ilaçları almak gerekir. Kulak derisinin kuruluğunu önlemek de önemlidir. Burada kulağı ıslatmak değil hafifçe yağlı bazı ilaçların sürülmesi ve derinin yumuşatılması gerekir. Aksine kulağı sudan korumak önemlidir.
Kulak çok narin ve duyarlı yapılardan oluşmuş bir organdır. Küpeler, şampuanlar, sabunlar, kozmetik ürünler gibi birçok madde kulakta bu tür alerjik tepkilere neden olabilirler (Şekil 1). Elbette asıl önemlisi kulakta alerjik tepkinin oluşmasına neden olan bu tür maddelerin saptanıp, o maddelerle temastan kaçınmak en etkili önlemdir.
Şekil 1. Alerji kulağı çeşitli şekillerde etkileyebilir.