Burun Kanaması
Burun kanamaları genellikle hastayı ve çevresini telaşa sokucu ama nadiren yaşamı tehdit edici boyutta olurlar. Burun kanamaları burnun bazen ön bölgesinden bazen de arka bölgesinden olur. Önden olan kanamalar genellikle daha basit nedenlere dayanır ve daha kolay tedavi edilirler.
Burundaki kanamalar baş düz karşıya bakar gibi tutulduğunda burnun ön deliklerinden dışarı doğru geliyorsa büyük olasılıkla burnun ön kısmından kaynaklanan bir kanamadır; genize geliyorsa burnun arka kısmından kaynaklanmaktadır (Şekil 1).
Şekil 1. Burun ön deliğinden gelen kanamalar daha sık görülür ve daha kolay durdurulabilirler (sol resim); bununla birlikte arkadan olan kanamalar daha ciddidirler (sağdaki resimde hem önden hem arkadan kanama görülen burun kırığına bağlı bir kanama görülüyor).
Arka burun kanamalarının tanınması ve tedavisi daha önemlidir. Çünkü bu kanamalar genellikle ciddi kanamalardır ve zaman zaman önemli riskler yaratırlar. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) olan kişiler ya da travma (çarpma-kaza) geçirmiş kişilerdir. Hastalığın tanı ve tedavisi daha güçtür ve mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı muayenesini ve takibini gerektirir.
Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır.
Burnun önünden gelen kanamalarda ilk müdahale olarak burnun kanatlarını iki parmağınızla şıkıştırmanız, bunu yaklaşık 3-5 dakika mola vermeksizin uygulamanız gerekir (Şekil 2). Başınızı mümkün olduğunca kalp seviyenizden yukarıda tutmalısınız. Burun üstü ve çevresine bezle sarılmış buz uygulamanızda yarar olabilir.
Şekil 2. Burun kanamalarında hastanın kendi kendisine yapacağı ilk girişim burnu iki parmak arasında sıkıştırıp beklemektir.
Buna rağmen düzelmeyen ya da tekrarlayan kanamalarda hastaneye başvurmanız gerekir. Kanama çok fazla miktarda ise hastaneye acil olarak başvurmanızda yarar olacaktır.
Kanama sonrası kanamanın tekrarlamaması için sümkürmemeye, başınızı kalbinizden daha yukarı seviyede tutmaya, ağır şeyler kaldırmamaya ve kabız kalmamaya özen göstermenizde yarar olacaktır.
Burun kanaması yoğunsa ya da sık tekrarlıyorsa en kısa zamanda bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmak gereklidir.