Burun Estetiği Ameliyatı – Rinoplasti
Burnun dış görünüşünü değiştirmek için yapılan ameliyatlara burun estetik ameliyatı ya da tıpta kullanılan ismiyle rinoplasti denilir. Bu ameliyatlar sadece görünüşün düzeltilmesi için yapılır, ya da burundan nefes almayı rahatlatmak için yapılır. Hangi nedenle yapılırsa yapılsın her durumda burunun ve dolayısıyla yüzün görünüşü değişir.
Dünyada her yıl, ortalama 500 milyon insan burun estetiği ameliyatı olmaktadır ve bu sayı her yıl daha da artmaktadır.
Bazıları doğuştan sahip oldukları burun şeklinden, bazıları yaşlanmanın burunlarında yaptığı değişikliklerden hoşnutsuzdur. Bazılarında ise bir çarpma ya da yaralanma sonrası burun şekli bozulmuştur. İnsan yüzünün şeklini belirleyen en önemli organ yüzün merkezinde bulunan burundur. Hiçbir şey, burnun şekli ve büyüklüğü kadar insan yüzünün görünümüne etki etmez. Burnun şeklindeki ufak bir değişiklik bile yüzün görünümünü çok belirgin olarak değiştirmektedir.
Bu yazı rinoplastinin (burun estetik cerrahisi) görünümünüzü, özgüveninizi veya sağlığınızı nasıl değiştireceğine dair bilgilenmenize yardımcı olmak, yol göstermek için faydalı olacaktır.Başarılı bir rinoplasti için hasta ve cerrah arasındaki ameliyat öncesi iyi bir iletişim ve planlama yapılması çok önemlidir. Ameliyat öncesi beklentilerinizi hekiminizle paylaşmanız ve onun vereceği bilgiler ameliyat sonrası memnuniyeti belirlemede çok önemlidir.
Burun Estetiği Size Uygun mu?
Bütün yüz plastik cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi rinoplastide de ameliyat sonrası burun şekline dair gerçekçi beklentiler, ameliyat sonrası memnuniyet için ana koşuldur. İdeal, tek tip, geometriksel bir rinoplasti ameliyatı yoktur. Amaç burnu estetik olarak iyileştirmek ve yüzün çene, alın, dudak, elmacık çıkıntısı gibi diğer öğeleriyle uyumlu bir hale getirmektir.
Deri tipi, etnik köken ve yaş, ameliyattan önce cerrahınızla tartışmanız gereken önemli etkenlerdir. Buruna müdahale edilmesi için, hastalar kemik gelişimi tamamlanıncaya kadar (genellikle 16-17 yaş) beklemelidir. Burun solunumunun çok zorlaştığı durumlarda müdahale daha erken yaşlara alınabilmektedir.
Ameliyata Karar Vermek
Ameliyatını yapacak doktorunuz burnunuzun yapısını içten ve dıştan inceleyecek ve rinoplasti ile sizde nasıl bir iyileştirme yapılabileceğinin değerlendirmesini yapacaktır. Doktorunuz ayrıca, ameliyatın sonuçlarını etkileyecek deri tipi, etnik köken, yaş, biçim bozukluğunun derecesi ve burun yapısının işlevinin derecesi gibi ameliyat sonucunu etkileyecek etkenleri sizinle tartışacaktır.
Ameliyata karar vermeden önce burnunuzda nasıl bir değişiklik olacağını, ameliyat sırasında ve sonrasında oluşabilecek riskleri doktorunuzla konuşmalısınız.
Ameliyata kesin karar verdiğinizde de anestezi, kullanılacak ameliyathane koşulları, maliyet ve işlemler hakkında da doktorunuzla konuşmalı ve ortak bir sonuca varmalısınız.
Nasıl Bir Ameliyattır?
Yukarıda, yazının en başında da anlatıldığı gibi, rinoplasti burnun yeniden şekillendirilmesidir. Önce deri kesisi yapılır ve burnun derisi, alttaki destekleyici kıkırdak ve deriden ayrılır. Kesilerin çoğu, görülmemesi için burnun içinden yapılır. Bazı durumlarda, burun deliklerinin ayrıldığı alanda bir kesi yapılır. Daha sonra alttaki kemik ve kıkırdaktan belli bir miktarı, yeni şekil verilmiş bir burun yapısı oluşturmak üzere çıkarılır veya yeniden düzenlenir. Örneğin burnun ucu çok iri ise, cerrah buradaki yapıları şekillendirerek boyutu küçültür.
Deri yeni çatının üzerine tekrar yayılır ve kesiler kapatılır. Burun iyileşirken, yeni şeklini koruyabilmesi için burnun üzerine plastikle kaplanmış aluminyumdan yapılmış ya da özel plastikten yapılmış bir splint ya da alçı uygulanır. Sabitlemeyi sağlamak amacıyla burnun içine, birkaç gün kalmak üzere, septum olarak adlandırılan ve burun sağ ve sol boşluklarını ayıran duvar boyunca yumuşak silikon bir parça kullanılabilir.
Ameliyat Sonrası Dönem ve Ek Bilgi
Ameliyattan hemen sonra, burnunuzun üzerine yeni şeklini sabit tutması için en azından 5-8 gün küçük bir splint veya alçı konulacaktır. Eğer burnun içinde ameliyat süresince dolgu / tampon konulmuşsa, bu genellikle ameliyatı izleyen 2. – 3. günde çıkarılacaktır. Özellikle ameliyattan sonraki ilk gün yüzünüzü şişkin hissedeceksiniz. Ameliyat sonrası birkaç gün ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. Ameliyattan hemen sonraki ilk günlerde göz bölgesinde morarma ve şişmeler olabilir. Soğuk kompres genellikle rahatsızlığı ve morarmayı azaltmaktadır. Ameliyatta burun içine uygulanan dikişler için sonradan çıkarılması gerekmeyen emilebilir dikiş iplikleri kullanılmaktadır.
Ameliyat sonrasında doktorunuzun söylediklerini yerine getirmeniz önemlidir. Özellikle ameliyattan sonra belirli bir süre başınızı dik tutmaya dikkat edin. Bazı etkinlikleriniz ameliyattan sonra birkaç hafta süresince yasaklanacaktır. Güneşe maruz kalma, yorulma ve yaralanma riskinden kaçınılmalıdır. Eğer gözlük takıyor iseniz, gözlüğün burun kemeriniz üzerine oturmaması için ameliyat öncesinde lens kullanmak için alıştırma yapınız. Zorunlu durumlarda bant ve diğer cihazlar kullanılarak ameliyat edilmiş alana baskı yapmaksızın gözlüğün kullanılması sağlanabilir; ancak önerilen bir yaklaşım değildir.
Ameliyat sonrası iyi bir iyileşme için düzenli bir takip ve bakım, rinoplasti için çok önemlidir. Sağlık sigortaları genellikle yalnızca görünüş için (kozmetik gerekçelerle) yapılan estetik cerrahi ameliyatlarını karşılamaz. Burun işlevini düzeltmek, önemli biçim bozuklukları ve yaralanmaları düzeltmek veya iyileştirmek için yapılan ameliyatların ise tümünü veya bir kısmını karşılayabilir. Bu gibi konuları araştırmak ve ameliyat öncesi kesinleştirmek hastanın sorumluluğundadır..