Kulaklarınızdan Rahatsız mısınız?
İnsan kulağı son derece karmaşık ve nazik bir yapıdır. İki çok kritik işlevi vardır: İşitme ve denge. Bu işlevlerin yanı sıra, yüz siniri, şah damarının beyne giden asıl dalı, beynin kirli kanını kalbe götüren büyük toplardamarlar, kafadan çıkıp kalbimize, yutağımıza, boyun ve omuz kaslarımıza, dilimize, ses tellerimize giden büyük ve çok önemli sinirler gibi, komşuluk içinde olduğu hatta iç içe olduğu çok kritik yapılar vardır. Bu özelliklerinden dolayı çok farklı ve çeşitli yakınmalar kulaktan kaynaklanıyor olabilir (Şekil 1).
Kulak rahatsızlığı olan hastalar en sık kulağın işlevleri ile ilgili yakınmalarla doktora başvururlar. İşitme kaybı, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk hissi, konuşma seslerinin iyi anlaşılamaması, baş dönmesi, bulantı, kusma bunların en sık görülenleridir. Ayrıca kulak yapılarının enfeksiyonlarında, travmalarında yani darbelere maruz kaldığında, iyi ya da kötü huylu urlarında, damarsal hastalıklarında başka türlü yakınmalar da görülebilir. Bu yakınmalara örnek olarak kulak akıntısı, kulaktan kan gelmesi, kulak ağrısı, yüz felci sayılabilir. Bazı kulak hastalıkları ise doğuştandır (Şekil 2). Bu hastalıkların bir kısmı irsidir, bir kısmı annenin hamilelikte geçirdiği hastalıklara ya da hamilelik sırasında kullandığı ilaçlara bağlıdır; bir kısmı ise nedeni bilinmeyen hastalıklardır.
Şekil 1. Kulak ağrısı kulaklardaki hastalığın habercisi olan ve sık karşılaşılan bir yakınmadır. |
Şekil 2. Kulak kepçesinde doğuştan gelişme bozukluğu |
Kulaklarınızdan kaynaklandığını düşündüğünüz bir ya da birkaç yakınmanız varsa kulak, burun, boğaz hastalıkları uzmanına başvurmanızda yarar vardır. Bazen erken başvurmak hastalığınızın tedavisi için kritik öneme sahip olabilir.
Doktor sizin yakınmalarınızı dinleyecek ve daha sonra muayenenizi yapacaktır. Modern tıp uygulamalarında çoğu hastada tetkikler gerekmektedir. Bazen yakınmalarınızı dinleyerek ve muayenenizi yaparak, bazen de bunlara ek olarak bazı tetkikler yaptırarak hastalığınızı tanıyacak (teşhis edecek) ve tedavinizi düzenleyecektir. Bu tedaviler bazen önerilerden ibaret olur, bazen ilaçlarla olur ve bazen de cerrahi girişimlerle olur.