Kulak Enfeksiyonları – Otit
Kulak enfeksiyonları ya da iltihapları en sık dış kulağı ve orta kulağı etkiler. Her yaştan insanı etkilemekle birlikte en sık çocuklarda görülür. Enfeksiyonun farklı biçimleri vardır ve bu biçimlere göre belirti ve bulguları farklılıklar gösterir. Hemen her tür mikrop, bakteri, virüs veya mantar, kulakta enfeksiyona neden olabilmektedir. Bu mikroplar ya vücudun başka bir yerinde alerji, boğaz ağrısı, soğuk algınlığına neden olurken bu yerlerden kulağa gelip ulaşarak, ya da kulağa giren veya sokulan bir yabancı cisimden ya da başka bir kaynaktan kulağa ulaşarak enfeksiyona neden olabilirler. İşitme cihazlarının ya da küpelerin ortak kullanılması, havuzda çok uzun zaman geçirilmesi gibi nedenlerle dışarıdan mikroplar kulağa ulaşarak enfeksiyon yapabilirler.
Orta kulak iltihaplanmalarında kulakta ağrı, dolgunluk hissi, işitme kaybı ve hatta bazen kulak akıntısı görülebilir; yüksek ateş, halsizlik, genel durum bozukluğu olabilir. Kulak akıntısı ilk başladığında genellikle kanla karışık olur. Enfeksiyon orta kulakta değil de dış kulakta ise, yakınmaların başlangıcında kulak kaşıntısı ya da kulakta rahatsızlık hissi vardır.
Bir orta kulak enfeksiyonunda kulak akıntısının başlaması demek kulak zarında delik olmuş anlamına gelir. Ancak bu delik nedeniyle zarın daha iç kısmı olan orta kulak boşluğundaki iltihap dış kulak kanalına ve oradan da dışarı akabilir. Bazen dış kulak iltihaplarında enfeksiyon şiddetli ise kulak zarında delinme olabilir ve bu durumda dış kulak enfeksiyonuna orta kulak enfeksiyonu da katılmış olur (Şekil 1). Bu durum seyrek olarak görülmektedir.
Bazı özel orta kulak enfeksiyonlarında ise kulak ağrısı, kulak akıntısı, yüksek ateş, halsizlik, genel durum bozukluğu olmaz. Sadece kulakta dolguluk hissi ve işitme kaybı vardır. Kulak zarı delik değildir. Orta kulak boşluğunda sümük kıvamında bir sıvı birikimi vardır. Orta kulak nezlesi de denilen ancak asıl tıbbi ismi efüzyonlu otit ya da seröz otit olan bu tablo klasik orta kulak iltihabına göre daha silik bir tablodur. Yarattığı işitme kaybı hafif ya da orta derecede olmasına rağmen uzun sürmesi, sinsi olması, sık tekrarlaması nedeniyle sorun yaratma riski yüksek bir hastalıktır. Sessiz olması kolaylıkla gözden kaçmasına neden olabilir, işitme kaybı tam sağırlık olmaması nedeniyle önemsenmeyebilir. Bu özellikleri bir anlamda tuzak oluşturmaktadır.
Şekil 1. Kulak iltihabı.
Kulak enfeksiyonları hakkında bu sitede daha ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır. Bu yazıda bir özet yapılmıştır. Dış kulak enfeksiyonları için yüzücü kulağı başlıklı bilgilendirme yazısına bakılabilir. Orta kulak enfeksiyonlarının türleri için bu sitede (www.onurcelik.com) bulunan ¨Efüzyonlu Otit- Orta Kulak Nezlesi¨ yazısı ve ¨Kronik Orta Kulak Enfeksiyonu¨ başlıklı bilgilendirme yazıları okunabilir.
Bu yazıda anlatılanlar genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgileri okuyanların yazılanlara bakarak kendi yakınmalarından ya da yakınlarına ait yakınmalardan bir hastalık tanısı çıkarmaları ve/veya tedaviye girişmeleri doğru değildir.